POWER: veerkracht op leeftijd

Door je leven onder de loep te nemen en daaropvolgend keuzes te maken die goed zijn voor jóu, en de aanpassingen die dat vraagt aan te brengen in je leven, kan je veerkracht enorm toenemen. Voor senioren, die in een nieuwe levensfase komen, is hier een weldoordachte workshopserie voor ontwikkeld. Ondanks dat deze workshopserie voor senioren is, kan de kern hiervan – het onder de loep nemen van je leven – in iedere levensfase belangrijk zijn. Daarom delen we graag een inkijkje in deze workshopreeks.  

Wat is “POWER Veerkracht op Leeftijd?”

POWER Veerkracht op Leeftijd is een initiatief voor én door senioren die elkaar willen inspireren om het ouder worden op een positieve manier te beleven. Met een reeks van 5 workshops buigen zij zich over de belangrijkste thema’s in hun leven zoals leven en gezondheid, wonen, sociale contacten en (vrijwilligers)werk. De bedoeling van deze workshops voor senioren is om over voor hen belangrijke vragen te buigen en elkaar te helpen met het vinden van antwoorden. De deelnemers reflecteren hoe de situatie op dit moment is en hoe ze dat in de toekomst willen veranderen. Ze zoeken inspiratie bij elkaar, ideeën, reacties en misschien wel samenwerking.

De onderwerpen in deze workshopserie

De onderwerpen in de workshops behelzen vijf levensgebieden. Het eerste is lichaam en geest. Het gaat over ontspanning, nachtrust, sport, maar ook ontspanning. Het tweede levensgebied is sociale contacten. Breng je eigen sociale contacten eens in beeld. Verdeel ze over drie cirkels: mensen die heel dichtbij staan, mensen die functioneel zijn, zoals een arts of huishoudelijke hulp, en de buitenste schil zijn mensen die je kent, maar waar je geen dingen mee deelt.Het derde levensgebied is de materiële situatie. Vragen rondom inkomen, maar ook de woonsituatie. Is de woning nog geschikt voor de komende tien jaar. En als je eventueel naar een andere plek wilt, welke plek is dat dan. Ken je die? Het vierde levensgebied gaat over de invulling van je tijd naast huishouden en zelfzorg, ofwel arbeid en activiteiten. Is (vrijwilligers)werk een mogelijkheid? Wat voor soort? Wat voor vrijwilliger/werker ben je zelf? Iemand die opdrachten uitvoert of liever de touwtjes in handen heeft. 
Het vijfde aspect, welke in alle levensgebieden een rol speelt, is inspiratie en zingeving: Wat zijn belangrijke waarden voor jou? Waar vind je inspiratie? In kunst, natuur of clubjes? Op deze manier leren mensen op een andere manier naar zichzelf kijken en nieuwe dingen ontdekken. Het gaat erom te zorgen dat er een nieuwe balans komt in de vijf levensgebieden, als het nodig is.  

Ervaringen van een aantal deelnemers

Marlou van Eekelen deed mee aan de workshopreeks toen haar rol als mantelzorger wegviel. ,,Mijn werk was gestopt. Ik paste op de kleinkinderen en was mantelzorger. Toen dat wegviel, dacht ik: oppassen vind ik leuk, maar er zijn vast méér dingen die ik leuk vind.” Ze besloot om mee te doen aan POWER. Dat heeft haar veel gebracht. Marlou: ,,Overzicht, inzicht en uitzicht.” Ze licht toe: ,,Overzicht is: waar sta jij in de maatschappij, hoe is je leven? Als je dat helder hebt, krijg je inzicht: waar word ik blij van, wat drukt op me? Dan wordt duidelijk: dát wil ik niet, dát wel. Dat geeft je uitzicht: zó ga ik het doen.”

Ook voor Marijke Kolster waren de workshops waardevol. ,,Ik was een paar maanden weduwe, en dacht: ik moet mezelf flink opladen. Ik wilde meer mensen leren kennen. Dat is gelukt. Ook heb ik me bedacht dat ik vrijwilligerswerk wil gaan doen. Toen ik een keer op zondag ging wandelen, hadden ze iemand nodig en heb ik me gelijk aangemeld. Al die kleine dingetjes helpen. Het is leuker om mensen in het echt tegen te komen dan op de computer. Iedere maand gaan we koffiedrinken, wandelen of is er een borrelmiddag. Ook zit ik in de organisatie van een wandelclub.”

Door het overlijden van haar man, viel Kolster in een zwart gat. ,,Ik was mijn waardering kwijt, maar ook mijn rem. Mijn man wist me te temperen. Tijdens de workshop realiseerde ik me: in vergelijking met anderen, gaat het zo slecht nog niet. Ik besefte me dat ik niet de enige ben in zo’n situatie. Het heeft me een positief extra duwtje gegeven. Ik ben een cursus filosofie en politiek gaan doen. Daarna heb ik mijn huis verbouwd. Het heeft invulling gegeven omdat ik even niet wist wat ik moest doen. Je gaat nadenken. Een aantal dingen doe ik al uit mezelf. Van een aantal anderen dingen dacht ik: oh ja, dat kun je ook zo doen. Voor mijn gevoel ben ik nou op de rails.”

Meer informatie: https://www.veerkrachtopleeftijd.nl/