5 manieren om je Purpose te ontdekken

Trainer Mertine Middelkoop van Training for Purpose deelde afgelopen week iedere dag een oefening op social media om je eigen purpose te ontdekken, als opmaat naar het unieke Live Your Purpose event op 30 september. Hier vind je ze op een rijtje:

Oefening 1 Ikigai

Ikigai kan vertaald worden als “levensvreugde” of “bestaansreden”. Mensen die hun Ikigai weten, leven langer en gelukkiger. In deze video wordt een handige oefening uitgelegd (Engelstalig).
Deze oefening hoef je niet in 30 minuten te doen, je kunt ook elke keer dat je iets te binnenschiet, dit opschrijven in het betreffende quadrant.

Oefening 2. ‘De drie gekke vragen’.

Schrijf zonder lang na te denken het antwoord op de volgende 3 vragen op.

1. Welke artiest of sporter bewonder je? Deze persoon hoef je niet te kennen. Deze kan nog leven of niet. Wat bewonder je speciaal in hem of haar?

2. Wat vind jij de meest geweldige uitvinding ooit? Wat maakt dat je dit geweldig vindt?

3. Als je ongestraft een misdaad zou mogen begaan, welke zou dat dan zijn? Waarom?

Lees hier verder wat deze antwoorden aan inzicht gaan geven voor jouw purpose

Oefening 3. Weet jij jouw kernwaarden?

Toen ik eenmaal mijn kernwaarden wist, had ik een kompas in handen. Een richtingaanwijzer om makkelijker persoonlijke keuzes te kunnen maken. Om de juiste afslagen te nemen in het leven. Sindsdien heb ik meer rust gekregen en leef ik gelukkiger.

Je kunt hier de kernwaardenoefening aanvragen.

Oefening 4. Luisteren naar je lichaam.

In zijn boek “van klacht naar kans” beschrijft huisarts Juriaan Galavazi patiënten die onvoldoende hebben geluisterd naar signalen vanuit hun lichaam. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterker nog zegt hij “je lijf is slimmer dan je hoofd”. 
Een vriendin van mij is therapeutische masseuse en krijgt regelmatig mensen op haar tafel die “zogenaamd” uitbehandeld zijn bij de reguliere zorg. Door haar voelen en vragen weet zij mooie inzichten te creëren bij haar cliënten. Met als resultaat minder of geen klachten meer. 
Maar je hoeft niet te wachten op klachten om te leren wat jouw lijf jou kan vertellen. 

Neem dagelijks 2 minuten de tijd om in te checken bij jezelf. Sluit je ogen en doe een korte body scan. Ga je lichaamsdelen af en check of je ergens iets voelt. Iets zwaars, lichts, pijnlijks, kriebelend, warm, koud etc. Zonder oordeel blijf je bij die plek. Je hoeft het alleen wat aandacht te geven. Of optioneel kun je wat licht naar de plek sturen of vragen aan de plek of er een boodschap voor jou is. Is er mogelijk iets dat de plek en het gevoel daar jou zou willen vertellen?

Mij heeft het al diverse inzichten opgeleverd. Ik leer steeds beter mijn lijf ook als kompas in te zetten. Als mij iets gevraagd wordt om te doen, voel ik soms mijn lijf protesteren. Alsof mijn energie al afneemt nog voordat ik iets gedaan heb. Of ik merk dat ik vaker aan mijn onderarmen moet krabben. Ik krijg dus letterlijk jeuk ergens van. Dat soort opdrachten sla ik dus af. En ja, dat is soms lastig. Nee zeggen, inkomsten mislopen of iemand teleurstellen. Maar daardoor komt er steeds meer ruimte voor opdrachten waarbij ik warmte in mijn buik of hart voel. Om die dingen te doen die kennelijk bij mijn purpose horen. Want iets doen in het kader van de bedoeling van het leven gaat schijnbaar moeiteloos en leveren enorm veel energie en geluk op.

Oefening 5. Pijn en verdriet

De meest lastigste, maar tegelijkertijd ook de meest betrouwbaarste. Ontdek je Purpose via je verdriet of pijn. 
Wat doe je nu (nog) niet omdat het je verdrietig maakt? Vaak willen we ons zelf beschermen tegen verdriet, emotionele pijn of dat wat je raakt. Toch laat dit verdriet jou weten wat je belangrijk vindt in het leven. Wat raakt jou? Is het pesten? Discriminatie? Dierenleed? Milieu? De derde wereld? Ziekte?
Waar jij verdrietig van wordt, is precies waarvoor je op de wereld bent gekomen. 
Ghandhi werd verdrietig van ongelijkheid. Een buurvrouw van mij wil er zijn voor mensen die hun zaken niet meer zelf kunnen regelen. Ze wordt verdrietig van hulpbehoevende mensen.

Mij doet het pijn als ik een leven voorbij zie gaan zonder dat dit ten volle geleefd wordt. Als het potentieel van iemand op een waakvlam staat. Mijn verdriet komt voort uit het gegeven dat bij mijn zoon op zijn 17e een hersentumor werd ontdekt. Hij heeft prachtige talenten die nog in ontwikkeling zijn en door de tumor geremd worden. Mijn eigen potentieel heeft door een pest geschiedenis ook lang op de waakvlam gestaan. 

Wat is jouw verdriet? En waarom raakt het je?

Er zijn nog vele andere manieren om dichter bij jouw Purpose te komen. Wil jij live met anderen (corona-proof) jouw potentieel vinden en leven? Dat kan 30 september.

Meer info