Plan B?

Je hebt je leven ingericht met je werk, je huis, je partner, gezin, auto, familie en vrienden. Het lijkt voor elkaar en dat voelt bijna vanzelfsprekend. Je bent gesetteld, zo gezegd. Dan gebeurt er iets onverwachts. Je wordt ontslagen, je huwelijk loopt stuk, je verliest een dierbare, je wordt ziek of raakt arbeidsongeschikt. Zo’n tegenslag brengt veel nare emoties met zich mee, maar zorgt er ook voor dat je in beweging komt. Het leven dat je leed, kan immers niet meer. Het past niet meer. Je moet wat anders. 

De vraag is: heb je dan een Plan B achter de hand?

Plan A was dat wat je al deed de afgelopen jaren en wat je daarmee wilde bereiken. Plan B is het alternatief, je ‘Wat als…’ plan. 

Als je daar nooit over hebt nagedacht, of nooit hebt bedacht dat jou zoiets ook zou kunnen overkomen, kan je heel verdrietig worden, of heel boos worden, of allebei. De kans is groot dat je daarna in een ‘zwart gat’ valt. Ik mijn praktijk kom ik deze mensen vaker tegen.

Er zijn ook mensen die zich krampachtig vasthouden aan dat wat ze hadden, terwijl dat niet meer gaat. Dat is pijnlijk om te zien en leidt alleen maar tot uitstel van de bovenstaande reacties.

Het is dus niet zo verkeerd je toch eens voor te stellen als één van de vanzelfsprekendheden wegvalt: je huis, je functie, je partner, je gezondheid of je inkomen. En dan te fantaseren over wat nog meer zou kunnen als de status quo niet meer te handhaven is. 

Bekijk het ook eens andersom. Ik spreek wel eens mensen die zeggen: Als de kans zich voor doet, dan …

En dan volgt bijvoorbeeld: begin ik een eigen restaurant, open ik een tehuis in Burkina Faso, ga ik lesgeven, start ik een gallerie, maak ik een wereldreis, schrijf ik een eigen boek, breng mijn popalbum uit, etc. etc.

Er volgt niet zelden een verhaal over gemiste kansen in het verleden, verlangens en idealen van vroeger en het gemis aan verbinding en betrokkenheid met het huidige werk of privé-situatie. 

Een extreme gebeurtenis is nodig om je op het ander pad te brengen. Mensen grijpen dat dan aan om te doen wat ze eigenlijk altijd al gewild hadden, maar dachten niet te kunnen, door de eisen en verwachtingen van mensen uit de eigen omgeving of door de eisen die ze aan zichzelf stellen wat betreft status, inkomen of ambitie. Dat begint met accepteren van de nieuwe situatie.

De vraag is nu: Wat is jouw plan A? Was dit wel echt je plan, of ben hier zo’n beetje in verzeild geraakt? Ben je blij hiermee? En past het leven waar je nu in zit bij wie je echt bent? 

Wat betekent het voor je, als dit plan nu wijzigt? Kun je je voorstellen dat je dan iets anders doet, dat je leven er dan heel anders komt uit te zien?

Durf eens te Dromen: Wat als alles kan, als alles mogelijk is. Wat zou ik dan het liefste doen?

Luister eens goed naar je zelf. Spreek het wel eens uit. Durf het herkennen. Schrijf het op. Werk het uit: Wat wil ik nou?

Kortom: wat is jouw plan B?

1 gedachte over “Plan B?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *